פירוק חברה הוא הליך משפטי אשר מתנהל מול רשם החברות ו/או בית המשפט ועוסק בחיסול חייה של חברה, בהפסקת הפעילות השוטפת וחלוקה של נכסים הנמצאים בה לזכאים השונים (ככל שקיימים כאלה). בסיום ההליך החברה חדלה מלהתקיים ורישומה ברשם החברות נמחק בהתאם לחוק.
חברה היא ארגון ותאגיד בעל אישיות משפטית אשר מאגד אנשים למען מטרה משותפת, בדרך כלל כדי ליצור רווחים. קיומה של ההתאגדות כחברה מאפשר לה לפעול בשוק עם חשש מופחת מלקיחת סיכונים שכן ההתאגדות כחברה מנתקת בין החברה לבין הבעלים שלה בכל מה שקשור בחובות, תביעות ועוד.
הקפאת הליכים זהו הליך אשר נותן לחברה זמן כדי להתארגן מחדש, לנסות לגייס כספים במטרה לצאת מהמשבר הפיננסי שאליו היא נקלעה.
פירוק חברה – הליך אשר מביא לסיום חיי החברה ולחיסולה המשפטי.
פירוק חברה מרצון – הליך של פירוק חברה יזום, בדרך כלל בידי בעלי המניות בחברה.
פירוק על ידי בית המשפט – פירוק המתבצע בעקבות בקשה המוגשת לבית המשפט על ידי נושי החברה או החברה בעצמה.
ישנם שני סוגים עיקריים של פירוק, פירוק מרצון ופירוק על ידי בית המשפט.
פירוק מרצון מתבצע כאשר בעלי המניות בחברה מחליטים לפרק את החברה. כאשר לחברה אין חובות ונושים אשר עלולים להיפגע בעקבות הפירוק, ניתן לפרק את החברה באמצעות פנייה לרשם החברות וללא צורך בהתערבות בית המשפט.
פירוק על ידי בית המשפט מתבצע כאשר מתקיימת אחת העילות לפירוק החברה בהתאם למפורט בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשנ"ט-2018. כאשר לחברה יש חובות ונושים, יש צורך להגיש בקשה לבית המשפט. מי רשאי להגיש את הבקשה? החברה עצמה, אחד מהשותפים של החברה, נושה ובנסיבות מיוחדות גם הכונס הרשמי, היועץ לממשלה או רשם החברות.
את הבקשה לפירוק החברה יש להגיש אל בית המשפט המחוזי בתחום השיפוט שבו נמצא המשרד של החברה או האזור שבו נמצאים עיסוקיה העיקריים של החברה.
לאחר שהבקשה לפירוק הוגשה לבית המשפט יקציב בית המשפט פרק זמן להתנגדויות. אם בית המשפט דחה את ההתנגדויות או שלא הוגשו התנגדויות, יחליט בית המשפט האם לקבל את הבקשה לפירוק (צו לפתיחת הליכים) או לדחות אותה. אם החליט בית המשפט לקבל את הבקשה הוא ימנה נאמן קבוע שבידיו יופקדו נכסי החברה עד לסיום כל הפעילות העסקית שלה.
במקרים שבהם קיים חשש שנכסי החברה יוברחו או שייגרם נזק לנושים, יכול בית המשפט להחליט על נאמן זמני עוד לפני הדיון בבקשת הפירוק.
יש מספר סיבות המהוות עילה להגשת בקשה לפירוק החברה.
חדלות פירעון (בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי) – מצב כלכלי שבו החברה אינה מסוגלת לעמוד בתשלום החובות שלה או שהתחייבויות הכספיות של החברה עולות על שווי הנכסים שלה. לא חייבים לחכות עם הגשת הבקשה לפירוק עד שיגיע המועד שבה החברה לא תצליח בפועל לעמוד בפירעון החובות, מספיק להעריך שלחברה לא יהיו את הנכסים הכספיים המתאימים לפירעון החובות.
סיטואציות שבהן עולה כי מן היושר ומן הצדק ראוי לפרק את החברה (בהתאם לחוק החברות) כמו למשל מצב שבו החברה נמצאת בסכסוך ואינה מסוגלת לקבל החלטות או כל מצב אחר שבו אפשר יהיה להוכיח לבית המשפט שהחברה לא יכולה להמשיך לפעול כאיגוד.
כאשר החברה לא התחילה לפעול מבחינה עסקית בתוך שנה מהמועד שבו היא התאגדה או שהיא הפסיקה את הפעילות העסקית למשך שנה ויותר.
כאשר כל בעלי המניות מסכימים לפרק את החברה ממגוון סיבות על אף שאין עילות חוקיות לפירוקה. החלטת בעלי המניות לפירוק החברה אינה דורשת נימוקים, אך בדרך כלל בעלי המניות נוקטים בהליך זה כאשר הם רוצים להפיק רווח פיננסי מהפירוק כמו למשל רווח במיסוי או כל אינטרס כלכלי אחר.
פירוק חברה בשל פעילות לא חוקית או בשל פעילות העלולות לסכן את בטחון ישראל.
תפקיד המפרק הוא אחד התפקידים המשמעותיים בהליכי פירוק חברה מאחר והוא מוביל את הליך הפירוק ומחזיק בידיו סמכויות נרחבות.
בהליך של פירוק מרצון החברה עצמה ממנה את המפרק. בעלי החברה יכולים למנות לתפקיד את אחד מבעלי המניות או את אחד הדירקטורים של החברה.
כאשר הפירוק אינו נעשה מרצון ונעשה ע"י בית המשפט, עם מתן ההחלטה בעניין מתן צו לפתיחת הליכים, בית המשפט ימנה נאמן.
המפרק ו/או הנאמן (בהתאם למסלול הפירוק המתאים) מקבל לידיו את נכסי החברה במתכונת של נאמנות ותפקידו לממש את הנכסים ולחלק את התמורה בין הנושים בהתאם לסדר הקדימות כפי שקבע החוק.
על המפרק ו/או הנאמן לאתר את נכסי החברה לצורך מימושם.
על המפרק ו/או הנאמן לדון בתביעות החוב המוגשות על ידי הנושים.
על המפרק ו/או הנאמן להגיע להסדרים עם הנושים ואם נותרה יתרה כספית עליו לחלק אותה בין בעלי המניות.
המפרק ו/או הנאמן רשאי לחקור את נושאי התפקידים הבכירים בחברה כדי להתחקות אחרי הסיבות שהובילו לקריסת החברה.
בשלב הראשון יש לשלם את החובות לבעלי זכויות הקנייניות כמו שעבודים וחובות, בשלב השני ישלמו את הוצאות הפירוק, בשלב השלישי את החובות מדין קדימה כמו מיסים או שכר עובדים, בשלבים הבאים חובות בשעבוד צף – הלוואות שקיבלה החברה כנגד שעבוד נכסים – וחובות רגילים.
לאחר שבית המשפט השתכנע בצורך לפרק את החברה, הוא ייתן צו המורה על החיסול הסופי של החברה. הצו נכנס לתוקף ביום שבו הוא ניתן.
עורך דין מקצועי, מומחה בתחום של פירוק חברה, ידע ללוות ולייעץ על אודות הצעדים הנדרשים כדי להביא את פירוק החברה באופן היעיל והמהיר ביותר, בדרך שלא תפגע בכל אחד מהצדדים ומתוך שמירת הזכויות של כל השותפים ובעלי המניות של החברה.
עורך הדין יכול לשמש כמפרק בפועל של החברה בתנאי שקיבל את המינוי מבעלי המניות של החברה המפורקת או מידי הצדדים שהסכימו למינוי.
עורך הדין יכול לייצג את אחד מהצדדים אשר מעורבים בתהליך הפירוק כמו בעלי החברה, שותפים עסקיים של החברה, עובדי החברה, נושים, עובדים, ספקים ועוד, במטרה לשמור על האינטרס שלו בתהליך הפירוק.
משרדו של עורך הדין משה דזנא מתמחה בפירוק חברות ותחתיו עברו בהצלחה, מאות הליכי פירוק.
צוות המשרד ישמח להעניק גם לכם ייעוץ וליווי אישי בהתאמה לצרכים האינדיבידואליים שלכם ומתוך שמירת האינטרסים שלכם. נדאג לייעל ולקצר את התהליך ככל שאפשר כדי שתוכלו לפתוח דף חדש ולצאת לדרך חדשה.
@כל הזכויות שמורות למשה דזנא משרד עורכי דין