הוצאה לפועל

הוצאה לפועל הוא הזרוע המבצעת של רשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים שתפקידה הוא לאכוף הליכים כנגד החייבים לצורכי גביית חובות. במסגרת תיקי ההוצאה לפועל אין אפשרות לערער על החוב (למעט הגשת התנגדות), אלא רק לבקש פריסת תשלומים או העברתו לתהליך של חדלות פירעון. בדרך כלל האכיפה נעשית בין אדם לחברו, אך קיימים מצבים שגם המדינה מהווה צד בעניין, אך רק בתור זוכה.

מתי אפשר לפנות אל ההוצאה לפועל?

כאשר יש בידכם פסק דין, שטר חוב, שטר ערבות, שטר משכנתא, צקים שחזרו, חשבוניות, פסק דין לטובת הזוכה, חוב מזונות או כל ראייה או מסמך המוכיח כי קיימת כלפיכם התחייבות כספית. 

הוצאה לפועל – מושגים שחשוב להכיר

זוכה הוא האדם אשר מחזיק בפסק דין, בשטר חוב, בצ'ק או בכל מסמך אחר אשר מחייב את האחר לשלם לו סכום כסף.

חייב הוא האדם שנגדו ניתן פסק הדין או שיש נגדו כל מסמך אחר המחייב אותו לשלם לאחר.

רשם ההוצאה לפועל – תפקידו של הרשם הוא לרוב תפקיד ניהולי, אך יש לו גם סמכויות שיפוטיות בעיקר בדרכים שבהם יש למלא אחרי פסקי הדין והמסמכים האחרים המוגשים לביצוע.

מנהל לשכת ההוצאה לפועל מתמנה על ידי שר המשפטים ותפקידו הוא לבצע בפועל את ההוראות של רשם ההוצאה לפועל. 

כונס נכסים הוא בעל התפקיד שהתמנה על ידי רשם ההוצאה לפועל אשר מסמיך אותו לבצע פעולות שונות לשם התפיסה והמימוש של הנכס. 

טענת פרעתי – כאשר אדם שנגדו נפתח תיק בהוצאה לפועל והוא טוען כי הוא שילם את חובו לזוכה, הוא יכול להגיש טענת פרעתי לרשם ההוצאה לפועל.

איחוד תיקים – כאשר לחייב יש מספר גדול של תיקים בהוצאה לפועל הוא יכול להגיש בקשה לרכז את כל החובות שלו במספר תיקים תחת תיק אחד בתהליך הנקרא איחוד תיקים (בכפוף לתנאי החוק).

מזונות – פסיקה או כל החלטה של בית המשפט לענייני משפחה או של בית דין מוסמך  שלפיה חייב האדם לשלם מזונות לבן הזוג או לילדיו הקטינים.

עיכוב הליכים – עצירת ההליכים בתיק.

עיקול – פעולה משפטית המתבצעת כנגד בעליו של נכס, חשבון בנק ועוד, אשר באה להגביל את הסחירות של הנכס ואת יכולת השימוש בו כדי שהזוכה יוכל להיפרע מהחוב המגיע לו. 

צו עשה – צו אשר מורה לאדם לעשות פעולה מסוימת כמו למשל פינוי נכס, החזרת מיטלטלין ועוד.

חדלות פירעון – הליך משפטי שמטרתו לאפשר למי שאינו מסוגל לפרוע את חובותיו לשלם חלק מהחוב בלבד ולפתוח דף חדש. 

הפטר – צו של בית המשפט הניתן בסיום הליך של חדלת פירעון, צו המורה על מחיקת כל החובות.

הסדר חוב – הסדר בין החייב לבין הנושים שבמסגרתו משלם החייב רק חלק מהחוב ויתרת החוב נמחקת.

משרד עוה"ד משה דזנא מעניק טיפול משפטי שוטף בתחום ההוצאה לפועל וחדלות הפרעון ומייצג הן את הזוכים והן את החייבים.  

איך נוכל לעזור לחייב?

משרד עו"ד משה דזנא, יכול לסייע לחייב שנגדו ננקטו הליכים בהוצאה לפועל במספר דרכים חוקיות והכל במטרה להתמודד במהירות אל מול ההליכים שנפתחו כנגדו בהוצאה לפועל.

ביטול עיקול – כאשר העיקול פוגע בחייב באופן משמעותי המצדיק את ביטולו, יכול החייב להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל לביטול העיקול. לדוגמה, כאשר הרכב המעוקל משמש לצורכי עבודה או כאשר הרכב משמש אדם נכה או כאשר העיקול הוטל על מלאי עסקי והוא מונע את המשך פעילות העסק ועוד. 

טענת פרעתי – היא טענה שבה טוען החייב כי פרע את החוב, כי הנכס נתפס, כי הזוכה ויתר על החוב ועוד. 

איחוד תיקים –  חייב שנפתחו כנגדו תיקי הוצאה לפועל רבים, יכול לעתור בבקשה לאחד את כל תיקי החובות בתיק אחד, על מנת שיוכל לשלם סכום חודשי קבוע, ביעילות ובפשטות. במצב זה, כל סכום כסף שייכנס לתיק האיחוד, יחולק בין הזוכים השונים ובאופן יחסי עד לפירעון מלוא החובות, בתוך פרק זמן קבוע.

צו תשלומים – חייב שאינו יכול לשלם את החוב בתשלום אחד, יכול להגיש בקשה לפריסת החוב בתשלומים, בהתאם ליכולות הכלכליות שלו. 

איך נוכל לעזור לזוכה בגביית החוב?

חוק ההוצאה לפועל מאפשר מגוון של הליכים שבהם אפשר לנקוט נגד החייב כדי שגביית החוב תתבצע בצורה המהירה והיעילה ביותר.

עיקול מיטלטלין – עיקול הנכסים של האדם ומכירתם לכל המרבה במחיר. אך חשוב לדעת כי יש מיטלטלין בסיסיים הנחוצים לאדם למחייתו שאותם אי אפשר לעקל.

עיקול מקרקעין – עיקול נכסי הנדל"ן הרשומים על שם החייב ומכירתם למרבה במחיר.

עיקול בידי צד שלישי – עיקול של כל הנכסים השייכים לחייב אשר נמצאים בידי צד שלישי כמו חשבון בנק, נכסים ועוד.

עיקול משכורת של החייב הנמצאת אצל מעסיק כלשהו בהתאם להגנות הקבועות בחוק.

כינוס נכסים – לעתים נדרש למנות נאמן לנכסי החייב שאותם אפשר לנצל לעשיית רווחים כמו לדוגמה דירה שאפשר להשכיר, מניות בחברה שאפשר לנהל ועוד.

עיכוב יציאה מהארץ – רשם ההוצאה לפועל מוסמך לעכב את יציאתו של החייב מהארץ עד לסיום תשלום החוב. השימוש בסעד זה ייעשה במקרים שבהם יעלה החשש כי היציאה מהארץ תפגע באפשרויות של הזוכה לגבות את כספו מהחייב.

הגבלת חשבון הבנק – הרשם רשאי להגביל את זכותו של החייב לפתוח חשבון בנק, להעניק שיקים, לפרוע שיקים או להשתמש בכרטיסי אשראי.

צווי הבאה וצווי מאסר – כאשר החייב אינו מקיים את צווי ההוצאה לפועל, לרשם ההוצאה  לפועל ניתנת הסמכות לפעול בצו הבאה באמצעות המשטרה או להורות על מאסר החייב לתקופה של שבעה ימים בתיקי מזונות בלבד.  

 

לסיכום, ההליכים בהוצאה לפועל אינם ברורים הן לחייב והן לזוכה בשל אי הכרת החוק ובשל חוסר ניסיון. לכן לפני כל נקיטת הליכים בהוצאה לפועל חשוב להתייעץ עם עורך דין כדי לבנות אסטרטגיה נכונה הן עבור החייב והן עבור הזוכה בהתאם למצב הייחודי של כל אחד. 

 

עורך הדין משה דזנא וצוות משרדו מכירים את כל האותיות הקטנות בחוק ויודעים למצוא פתרונות חוקיים ויצירתיים שיביאו לסיום ההליכים בדרך הטובה ביותר. 




לשיחת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים

לתיאום פגישת ייעוץ

דילוג לתוכן