חדלות פירעון

חדלת פירעון, הליך המוכר גם בשם פשיטת רגל, הוא הליך שנועד לסייע לאנשים הנמצאים בחובות עמוקים, להשתקם כלכלית ולחזור למסלול חיים תקין. זהו מצב כלכלי משפטי שבו החייב עלול להימצא באחד או בשני המצבים הבאים:

האחד, החייב לא יכול לשלם את החובות שלו, גם אם הגיע מועד התשלום וגם אם מדובר בחובות עתידיים.

השני, סכום החובות וההתחייבויות של החייב גבוה מהשווי של הנכסים שלו, של הכספים, הרכוש, הזכויות ועוד. 

חייב אשר נמצא במצב כזה יכול להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון כדי להביא לשיקומו הכלכלי, לאפשר לו לפתוח דף חדש ולהשתלב שוב במרקם החיים הכלכליים. 

הליך חדלות פירעון מתאים לחייבים אשר נמצאים בחובות כה עמוקים עד שהסבירות שיצליחו להחזיר את החובות נמוכה, עד לא קיימת בכלל.

חדלת פירעון – מושגים שחשוב להכיר

פשיטת רגל זהו שלב המכריז על החייב שאינו יכול לפרוע את כלל חובותיו. במצב שהחייב מוכרז כפושט רגל, עוברים נכסיו לרשות נאמן לצורך חלוקתם בין הנושים. הכרזה על פשיטת רגל מטילה על החייב מספר הגבלות כמו הגבלות על ניהול חשבון בנק, הגבלות על השימוש בכרטיסי אשראי, על מעורבות בתאגיד ועוד. בשנת 2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פרעון שהחליף את פקודת פשיטת הרגל.

חייב– אדם שאינו יכול לפרוע את כלל חובותיו. בשנת 2019 נכנס לתקופו חוק חדלות פרעון ומעתה חייב ייקרא "יחיד".

כינוס נכסים זהו הליך משפטי שבו כל נכסיו והכנסותיו של היחיד (החייב) נתפסים ומועמדים למכירה מטעם הנאמן או מנהל מיוחד במטרה לפרוע את החובות של היחיד (החייב) לנושים.  

הוצאה לפועל זו זרוע של רשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים אשר ממונה על הסדר החובות ואכיפת הגבייה. בהליכים מול ההוצאה לפועל יש שני צדדים, חייב וזוכה.

קופת נשייה זו הקופה שאליה מועברים כל כספי היחיד (החייב) שרוכזו במסגרת הליך חדלות הפירעון. בתום ההליכים מחלקים את הכספים שהצטברו בקופה בין הנושים לפי סדר הנשייה בדין.

הסדר נושים הוא הסכמה בין היחיד (החייב) או חברות לבין הנושים, שבא להסדיר את שינוי תנאי התשלום. 

צו הפטר – בתום הליך חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי, כאשר היחיד (החייב) עמד בכל התנאים, רשם ההוצאה לפועל או בית המשפט, יוציא צו למחיקת חובות העבר שאין ביכולתו של החייב לפרוע.

הקפאת הליכים זהו מצב שבו החברה הגיעה לחדלות פירעון, היא לא מסוגלת לשלם את החובות שלה וכל הנכסים שבבעלותה אינם מספיקים לכיסוי החובות. במצב זה יכולה החברה לבקש צו להקפאת הליכים שיאפשר לה לעבור הליך שיקומי להבראת החברה או כדי להגיע להסדר עם הנושים.

בואו להכיר את חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי

כאמור, בשנת 2019 נכנס לתוקפו חוק שהחליף את פקודת פשיטת הרגל. פקודת פשיטת הרגל נחקקה בתקופה המנדטורית והיא אינה תואמת את הערכים העכשוויים של המדינה באשר למעמד של החייבים.

חיי הכלכלה והמסחר מבוססים על אשראי ונטילת סיכונים פיננסיים הם חלק בלתי נפרד מניהול עסקים. מאחר והמדינה רוצה לעודד ולתמרץ אורח חיים עסקי היא בחרה לשנות את החוק ולהעמיד את הדגש בחוק החדש על השיקום של החייב ועל הליווי שלו במרקם החיים הכלכלי.

חוק חדלות פירעון חל הן על חייב יחיד והן על חייב שהוא תאגיד והוא מחליף את חוק פשיטת הרגל שהסדיר את פשיטת הרגל של חייב יחיד בלבד ואת חוק החברות שהסדיר את פשיטת הרגל של התאגידים. 

לחוק חדלות פירעון יש מספר מטרות, שיקום כלכלי של החייב היחיד, הגדלת שיעור החוב שייפרע לנושים, קיצור ההליכים והפחתת הנטל הבירוקראטי של ההסדרים שהיו קיימים עד לכניסת החוק לתוקפו.

חידוש נוסף של החוק הוא חלוקת ההליך של החייב היחיד לשתי תקופות:

התקופה הראשונה תהיה תקופת בדיקה, תקופה שבה ייבדק מצבו הכלכלי של החייב היחיד ודרך התנהלותו לפני הכניסה להליך ובמהלכו. בתקופה זו תחול הקפאת הליכים על היחיד.

תקופה שנייהעם תום תקופת הבדיקה תיקבע ליחיד תכנית שיקום שעם השלמתה יקבל היחיד צו הפטר והוא יופטר מחובותיו שאותם אין באפשרותו לשלם באופן מידי.

איך מגישים בקשה לחדלות פירעון?

הגשת הבקשה לחדלות פירעון ליחיד ולתאגיד הוא הליך דומה, אך מעט אחר. ההליך מתחלק למספר שלבים.

בשלב הראשון יש להגיש בקשה לפתיחת הליכים לחדלות פירעון.

את הבקשה לפתיחת הליכי חדלת פירעון יכולים להגיש, החייב, הנושים או היועץ המשפטי לממשלה.

כאשר הבקשה הוגשה על ידי החייב עליו לעמוד באחד משני התנאים הבאים: בששת החודשים שקדמו להגשת הבקשה מרכז חייו של החייב היה בישראל או שהוא החזיק בנכסים או עסקים בישראל במועד הגשת הבקשה.

גובה החובות יקבע מי תהיה הסמכות שתדון בתיק שלו.

כאשר סכום החובות גבוה מ -150,455 שקלים – הממונה על הליכי חדלות הפירעון ושיקום הכלכלי הוא יהיה הסמכות המורשית להעניק צו לפתיחת הליכים של חדלות פירעון ובית משפט השלום יהיה הערכאה הרלוונטית.

כאשר סכום החובות יהיה נמוך מ – 150,455 שקלים, לשכת ההוצאה לפועל היא תהיה הסמכות המורשית להעניק צו לפתיחת ההליכים של חדלות הפירעון וגם הערכאה הרלבנטית.

השלב השני: פתיחת הליך חדלת פירעון

לאחר שהחייב או הנושה הגישו את הבקשה לפתיחת ההליך, הסמכות הרלוונטית תאסוף את כל המידע על מצבו הכלכלי של החייב כדי להחליט האם להעניק לו צו לפתיחת הליכים. שלב זה נמשך כחודש ועל החייב להגיש לערכאה הממונה את כל הטפסים, האישורים והאסמכתאות שנדרשו ממנו והקבועים בחוק ובתקנות.

טיפ! 

מיד עם הגשת הבקשה לפתיחת הליך חדלות פרעון (בנסיבות מוצדקות, ניתן אף קודם לכן), מומלץ להגיש בקשה לעיכוב הליכים מכוח חוק ההוצאה לפועל, בכל תיקי ההוצאה לפועל הפתוחים כנגד החייב.

השלב השלישי: שלב הביניים 

בשלב זה ממנים נאמן כדי שיבנה מתווה לשיקום הכלכלי של החייב. בתקופה זו מוטלות על החייב הגבלות כמו הגדרתו כלקוח מיוחד בבנק, איסור יציאה מהארץ, דיווח שוטף על ההכנסות וההוצאות, הקפאת אשראי ואיסור שימוש בכרטיסי אשראי וחובת תשלום חודשית. מחויבותו של החייב היחיד להליך נבחנת באמצעות עמידתו בהגבלות שהוטלו עליו.

השלב הרביעי: שלב הדיון  

בשלב זה תדון הערכאה הרלוונטית בזכאותו של החייב לצו שיקום כלכלי בהתאם להמלצות של הנאמן ולהתנהלות החייב בתקופת ההגבלות. אם יוחלט להעניק לחייב צו לשיקום כלכלי, החייב יקבל מתווה לשיקום כלכלי שיהיה עליו לפעול לפיו בשלוש השנים הבאות ויידרש לתשלום חודשי התואם את יכולותיו הכלכליות. 

השלב החמישי: שלב השיקום הכלכלי 

בשלב זה יתבקש החייב לעמוד בכל דרישות המתווה ולמלא אותן. אם הוא יעמוד בהן בהצלחה הוא יקבל בסיום התהליך צו הפטר חלקי או מלא. 



איך עורך הדין יכול לעזור לכם?

עורך דין העוסק בתחום של חדלת פירעון הוא מומחה בכל מה שקשור בהסדר חובות של אנשים פרטיים, חברות ותאגידים שנקלעו לחובות ואין ביכולתם לפרוע אותם.

עורך הדין ידע לנהל משא ומתן עם הנושים כדי להפחית או אולי אפילו לבטל את החובות שלכם. כאשר אתם שוכרים את שירותיו של עורך דין הבקי בנושא חדלות פירעון, אתם מבטיחים כי אתם דואגים לזכויות שלכם ולהגנה משפטית שוטפת.

עורך הדין ייצג וילווה את החייב בהליכי חדלות הפירעון המתנהלים מול הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים ובלשכת ההוצאה לפועל. 

משרד עורכי הדין משה דזנא עוסק בתחום חדלות פירעון על כל היבטיו ומייצג הן חייבים והן נושים. אנו מעניקים ליווי מקצועי לאורך כל ההליך החל משלב הגשת הבקשה לחדלות פירעון ועד לקבלת הפטר חלוט. 

אנו מציעים שירות בלעדי וייחודי ללקוחותינו , סיוע בהכנת הדוחות החודשיים על ההכנסות וההוצאות הנדרשים מהחייב בשלב הביניים. אנו מעניקים מענה זמין ועונים לכל בעיה ומביאים לפתרונה. 

אנו מזמינים אתכם לקבל ליווי משפטי מקצועי שיעמיד את האינטרסים שלכם במקום הראשון!











לשיחת ייעוץ ללא עלות השאירו פרטים

לתיאום פגישת ייעוץ

דילוג לתוכן